top of page
Пошук
  • Фото автораМарина Турівна

Навчання в Польщі без знання мови

Оновлено: 2 дні тому



іноземні студенти у польському університеті

Вибір країни для здобуття освіти може бути важливим кроком у житті молодої людини. Польща, зі своєю високою якістю освіти та доступною вартістю, приваблює десятки тисяч іноземних студентів щороку. Проте, одним з головних викликів для українських абітурієнтів після 9 або 11 класу залишається мовний бар’єр. Але чи є можливість отримати вищу освіту в Польщі без знання польської мови?


Хочемо поділитися з вами деякими корисними відомостями про можливості навчання в польських університетах. З огляду на ситуацію в Україні, багато українських випускників розглядають можливість навчання в Польщі. Чи знаєте ви, що деякі польські університети відкриті до прийому студентів навіть без володіння польською мовою? Це правда! Вони надають можливість навчання у спеціальних програмах для абітурієнтів зі слабкими або нульовими знаннями мови. Наразі це стає все більш актуальним, тому що польські університети реагують на потреби студентів з України, спрощуючи умови вступу та навчання. Якщо ви цікавитеся цією можливістю, ми радимо розглянути детальніше інформацію, яку ми зібрали для вас в нашому блозі.


Навчання в Польщі українською мовою


Коли розглядаєте навчання українською в Польщі, варіантів чимало. Тут ми розглянемо не просто виші, а справді відомі та добре зарекомендовані університети:


  1. Ягеллонський університет — один із найкращих в Польщі, пропонує навчання українською мовою у напрямку польсько-українських студій (бакалаврат та магістратура). Особливість полягає в тому, що на перших двох семестрах студенти мають можливість обирати між польською та українською, а згодом повністю переходять на польську.

  2. Краківська Політехніка. Цей технічний ВНЗ пропонує дві спеціальності з українською мовою викладання — будівництво і транспорт. Можна вступити, звісно, і без знання мови, але в процесі навчання студенти також вивчають польську. Умовою вступу є складання іспиту з математики.

  3. Приватний варшавський університет Сівітас. Тут є програми з менеджменту та міжнародних відносин спеціально для українських студентів. Перший рік навчання відбувається українською з одночасним вивченням польської мови, після чого навчання лише польською.

  4. Університети ВСБ Меріто в багатьох польських містах. Ця мережа приватних університетів пропонує навчання українською мовою у таких напрямках, як менеджмент, туризм, інформатика та інші.


Зважайте на ці варіанти та обирайте той, який найбільше відповідає вашим потребам і інтересам.


Варіанти навчання без знання мови на спеціальностях з польською мовою викладання


Є кілька чудових варіантів, які передбачають навчання польською мовою! І найкраще в тому, що ви навіть не потребуєте впевненого рівня знань, оскільки вивчення мови починається з самого початку і ви вивчаєте мову з нуля.


У Лодзькому університеті є нова програма польських студій, але викладання ведеться англійською мовою. Університет розуміє, що не кожен має попередню підготовку з мови, тому ми починає з базового рівня і навчає як польської, так і англійської мови.


Опольський університет також має цікаву програму, де ви можете вивчити польську мову з нуля разом із німецькою. Це чудовий вибір для тих, хто хоче опанувати обидві мови. На завершення програми ви матимете рівень володіння польською на рівні С1 і німецькою на рівні В2.


Ягеллонський університет у Кракові також запропонував нову програму польських студій для іноземців. Тут ви можете опанувати польську, навіть якщо ваш рівень наразі не дуже високий. Тут приймають студентів з рівнем мови А2, хоча зазвичай потрібно мати польську щонайменше на рівень В1.


Якщо ви хочете належним чином підготуватись до вступу в польський університет, але ще не вивчали польську, ми радимо розглянути варіант зерувки. За цим посиланням ви можете детально з цим ознайомитися.


Ще одним чудовим варіантом є можливість отримати освіту в Польщі без володіння мовою — вчитися англійською. Проте тут виникає питання, як підтвердити рівень володіння мовою, оскільки, як правило, для вступу на англомовну програму потрібний щонайменше рівень В2. Якщо у вас немає міжнародного сертифіката знань англійської мови, то не треба хвилюватися, оскільки багато польських університетів мають свої внутрішні методи визначення рівня володіння англійською мовою.


Навчання в Польщі після 9 класу без знання мови


Навчання в Польщі після 9 класу стає все більш популярним серед українців, і це дійсно круто! Це цікава, перспективна та часто навіть безкоштовна можливість.


Діти, які обирають Польщу після 9 класу, чітко уявляють свій шлях до успіху. З 15-16 років вони легко адаптуються до нового культурного та мовного середовища, покращують володіння іноземною мовою, звикають до прийняття рішень, стають більш самостійними та цілеспрямованими. Після завершення ліцею чи технікуму з впевненістю обирають університет і вступають до бажаного навчального закладу.


Як іноземець, ви можете подати заявку на вступ до польських коледжів після 9 або 10-го класу, якщо ви вже отримали свідоцтво про базову загальну середню освіту. Важливо мати знання польської мови на рівні А2 або вище: ви повинні вміти читати, писати і спілкуватися польською. У деяких технікумах і ліцеях проводять співбесіди, на яких перевіряють знання польської мови.


Отже, як і де можна вивчити польську мову, щоб вступити до польського університету?


Варіантів чимало. Але все залежить від ваших можливостей і бажання. Так що давайте розглянемо найефективніші способи:


  • Пройти підготовчий курс, так звану зерувку, про яку згадували вище. Це ефективний спосіб вивчення мови завдяки великій кількості годин, можливість додаткового оволодіння професійною термінологією та вивчення мови в польськомовному середовищі. На це потрібен додатковий час (6-12 місяців) і кошти (2000-3000 євро).

  • Відвідування курсів або індивідуальні заняття з репетитором в Україні. Тут можливе поєднання вивчення мови з навчанням в школі без втрати часу, і можливість вивчення мови в індивідуальному темпі. Наші онлайн курси польської мови допоможуть вам легко, весело та недорого здобути необхідний рівень володіння мовою для навчання в Польщі.


Отримання вищої освіти в Польщі для українців – це важливий крок, але не переживайте, Платформа знань Глобус з радістю стане вашим помічником у всіх питаннях, пов’язаних з навчанням в Польщі. Ми готові допомогти вам з усіма формальностями, включаючи оформлення документів для вступу до польських університетів та підготовку до вступних випробувань і вивчення мови. Наша команда гарантує правильний та організований процес, який забезпечить вступ до бажаного університету. Не гайте часу, почніть підготовку вже сьогодні разом з нами.

68 переглядів
bottom of page