top of page
Пошук
  • Фото автораМарина Турівна

Гуртожитки в Польщі для українських студентів

Оновлено: 24 бер.



Студентський гуртожиток в Польщі

Гуртожитки в Польщі є популярним варіантом проживання для студентів. Вони можуть бути як університетськими, так і приватними, і зазвичай пропонують різні типи кімнат та умови проживання. Якщо ви або ваша дитина плануєте навчання в Польщі, то питання проживання може вас цікавити не менше, ніж власне навчання. У цій публікації ми спробуємо детально оглянути варіант проживання у студентських гуртожитках. Ось деякі особливості гуртожитків у Польщі:


Університетські гуртожитки в Польщі


Багато університетів мають свої власні гуртожитки, розташовані поруч з кампусами. Це зручно для студентів, оскільки вони можуть бути недалеко від аудиторій та інших університетських приміщень.


Приватні гуртожитки в Польщі




Двомісна кімната у гуртожитку
Варіант двомісної кімнати

Окрім університетських в Польщі також існують приватні гуртожитки, які можуть бути керовані приватними компаніями чи індивідуальними власниками. Вони можуть пропонувати різні типи кімнат та додаткові послуги для студентів. Більшість таких гуртожитків мають студентську зону, де можна провести час за спілкуванням з іншими студентами, кав’ярні та кафе для комфортного навчання і проживання.


Типи кімнат


Гуртожитки можуть мати одномісні, двомісні або більші кімнати, а також кімнати з власними або спільними ванними кімнатами. Мати блочну (на дві, три кімнати) систему розтащування або коридорну.


Умови проживання студентів у Польщі




Спільна кухня у гуртожитку
Студентська кухня

У гуртожитках можуть бути різні умови проживання, такі як кухня, пральні, інтернет, спортивні зали та інші зручності.


Скільки коштує оренда кімнати в гуртожитку?


Вартість проживання у гуртожитках може варіюватися від місця до місця та від умов проживання. Зняти кімнату в гуртожитку — зазвичай, це досить бюджетний варіант проживання для студентів.


  • Вартість гуртожитка на місяць: 380-650 злотих.

  • Вартість приватного гуртожитку на місяць: 850-2600 злотих.


Проживання в гуртожитку студенти щомісяця до 5 числа, попередньо всі умови прописані в угоді на проживання.


Терміни бронювання гуртожитків




Двомісна кімната у польському гуртожитку
Варіант двомісної кімнати

Гуртожитки від державних університетів доступні для бронювання після зарахування студента до університету. У більшості навчальних закладів процес реєстрації на проживання — це інша система реєстрації, яка відмінна від вступної компанії. Загальні терміни реєстрації: друга половина липня–серпень.


Приватні гуртожитки слід бронювати заздалегідь, бронювання в них відкривається з березня, тому варто обрати свою кімнату поки вона доступна. Для цього необхідно внести кауцію та адміністративну оплату.


Що таке кауція?




Спортзал у гуртожитку
Спортзал у польському гуртожитку

Кауція — це попередня плата за кімнату на випадок, якщо студент пошкодить майно чи кімнату, то ремонт відраховується з цього внеску. Якщо під час проживання з кімнатою все добре, то по зверненню студента кауція повертається. Середній розмір кауції:


  1. Гуртожитки від державних університетів: 600-800 злотих.

  2. Приватні гуртожитки: 1000-2600 злотих.


Переваги проживання у гуртожитках Польщі для українських студентів, які варто відзначити:


  1. Одна з найбільших переваг гуртожитку – це можливість спілкуватися та ділитися враженнями з однолітками. Спільна кімната та спільні зони сприяють формуванню дружби та підтримці.

  2. Близькість до університету. Є гуртожитки всього кілька хвилин ходьби від університету, що робить навчання ще більш зручним та ефективним. Немає необхідності витрачати багато часу на дорогу.

  3. Гуртожиток надає всі необхідні зручності, починаючи від меблів у кімнатах і закінчуючи спільними кухнями та пральними.

  4. Управління гуртожитком завжди готове допомогти та вирішити будь-які питання. Також велика увага приділяється безпеці — важливо відчувати себе захищеним.

  5. Вартість проживання в гуртожитку значно нижча, ніж в орендованих квартирах, що дозволяє зекономити кошти на інші потреби.


Короткий відеоогляд кімнати в одному із студентських гуртожитків в Польщі



Перед вибором гуртожитка варто докладно дослідити умови проживання, вартість та репутацію конкретного місця. Більшість університетів надають інформацію про гуртожитки на своїх офіційних веб-сайтах, а також можна звернутися до агенції Платформа знань Глобус і ми допоможемо підібрати найвигідніший варіант для вашого майбутнього студента, так як забезпечення найкращих умов для вашої дитини в гуртожитку допоможе вам спокійно відноситися до їхнього навчання та розвитку за кордоном.

78 переглядів
bottom of page