top of page
Пошук
  • Фото автораМарина Турівна

Що обрати: технікуми в Польщі після 9 класу чи ліцеї?

Оновлено: 25 лист. 2023 р.


ліцей у м. Томашув-Мазовецький
Найстаріший ліцей у м. Томашув-Мазовецький

Навчання після 9 класу в Польщі безкоштовне і відбувається польською мовою. Необхідний рівень польської мови для навчання А2–В1, чим кращий рівень мови тим, легше буде процес адаптації і навчання студента. Платформа знань Глобус пропонує курси польської мови онлайн, аби заздалегідь підготуватися до навчання в технікумах та ліцеях Польщі.


Ліцеї в Польщі


Ліцеї – це старша школа в Польщі, 4 роки навчання, так само, як в Україні (10, 11, 12 клас), звичайне навчання з поглибленим вивченням профільних предметів. В кінці останнього курсу діти здають матуральний іспит (в Україні це ЗНО або НМТ) та по результатам вступають в ВНЗ Польщі. Чи складно здати польську матуру? Так, це досить складний іспит, який вимагає серйозної підготовки.


Технікуми Польщі після 9 класу


Технікум — це здобуття професії, 5 років навчання, на останньому курсі студенти теж здають матуральний іспит, який надає змогу продовжити навчання в ВНЗ Польщі та іспит на підтвердження спеціальності, на яку вчаться.


В технікумах після другого курсу навчання є бази практик, де діти навчаються практичним навикам та можуть потім працевлаштуватись.


Проживають студенти в гуртожитках від навчального закладу, мають вихователів, харчування (3-4 рази на день), деякі технікуми навіть, додатково, організовують заняття з польської мови, для покращення рівня знань польської мови іноземного студента.


В технікумах свій перелік спеціальностей, які доступні для вивчення, він відрізняється від освітньої пропозиції вищого навчального закладу в Польщі, тому на це слід звернути увагу при виборі майбутньої професії студента.


Що після технікуму?


Після технікуму студент може працевлаштовуватись і просто працювати або продовжувати навчання у ВНЗ, також є можливість поєднувати роботу з навчанням, вчитись на заочній формі і працювати.


Після 5 років навчання в Польщі можна підготуватись і скласти державний іспит з польської мови на рівень С1 і мати змогу безкоштовно навчатись у ВНЗ Польщі на рівні та умовах для польських студентів.


Тільки маючи правильну інформацію, розуміючи різницю і специфіку отримання освіти після 9 класу, можна правильно обирати рішення для подальшого навчання в Польщі після 9 класу. Враховуючи власні побажання і можливості.

27 переглядів
bottom of page